Το Manual Therapy, όπως αποκαλούνται οι τεχνικές κινητοποίησης, είναι μια εξειδικευμένη περιοχή της φυσικοθεραπείας που ασχολείται με ειδικές τεχνικές αρθρώσεων και μαλακών μορίων και βασίζεται στις εξειδικευμένες θεραπευτικές ασκήσεις. Ο όρος κινητοποίηση αφορά μια παθητική κίνηση που εκτελείται από τον θεραπευτή με μικρή ταχύτητα, τόση ώστε ο ασθενής να μπορεί να σταματήσει την κίνηση. Η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με δονητική κίνηση ή με μιας παρατεταμένης διάρκειας διάταση, με στόχο τη μείωση του πόνου ή την αύξηση της κινητικότητας.
Η ιστορία του manual therapy ξεκινά από την προϊστορία, από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη όπου έκανε τη λεγόμενη «Ανάταξη των σπονδύλων» και συνεχίστηκε έκτοτε από τον Kaltenborn F., τον Maigne R., τον Maitland G., τον Cyriax J., τον Mitchell F., τον McKenzie R., τον Mulligan B., τον Edwards B. και πολλούς άλλους εκπροσώπους. Σήμερα, οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται από τους φυσικοθεραπευτές είναι οι τεχνικές από τη σχολή του Kaltenborn, του Maitland, του McKenzie και του Mulligan. Ορισμένες από αυτές τις τεχνικές εστιάζουν στη σπονδυλική στήλη και άλλες στα άκρα. Κάθε τεχνική έχει και συγκεκριμένο λόγο εφαρμογής, εστιάζοντας κυρίως στην ανακούφιση από τον πόνο, στην αύξηση της κινητικότητας μέσω της κινητοποίησης των μαλακών μορίων και των αρθρώσεων και στον περιορισμό υπέρμετρων κινήσεων.
Οι επαγγελματίες στο φυσικοθεραπευτήριό μας, κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών είναι σε θέση να επιλέξουν την κατάλληλη τεχνική κινητοποίησης, συμμεριζόμενοι φυσικά, το στόχο του ασθενούς που έχει προκαθοριστεί από την αξιολόγηση. Το manual therapy αποτελεί ακόμα ένα εργαλείο στη φαρέτρα του φυσικοθεραπευτή και μαζί με όλα τα υπόλοιπα ο σκοπός μας είναι ένας: η ολιστική θεραπεία του ατόμου που μας εμπιστεύεται το πρόβλημά του και τη θεραπεία του.